CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Adriaen van de Velde returns to Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

A series with scenes of the Passion of Christ has returned to Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (Our Lord in the Attic). The paintings were made in 1664 for the attic church by the Amsterdam painter Adriaen van de Velde. Later, they were moved to an Augustine church in the north of Amsterdam.

Christ Crowned with Thorns, one of the paintings in the series,  has been on display in the museum since its restoration in 2013.  The other four scenes will be restored in the future.

The passion scenes are on display from 24 June onwards. This presentation coincides with the Adriaen van de Velde exhibition in the Rijksmuseum which is on view until 25 September 2016.

Information from the museum (in Dutch), 17 June 2016

De rijke Amsterdamse Sybilla Fontein gaf Adriaen van de Velde in 1664 opdracht om een passieserie, voor de zolderkerk waaraan zij verbonden was, te schilderen. Fontein betaalde 250 gulden, destijds bijna een jaarloon, voor de werken. Ze zal Van de Velde ontmoet hebben in Ons’ Lieve Heer op Solder aangezien drie kinderen van de kunstenaar daar zijn gedoopt. Religieuze scènes waren een uitzonderlijk onderwerp voor Van de Velde die vooral bekend was als landschapsschilder. De vijf schilderijen die het lijden van Christus verbeelden, hebben van 1664 tot 1670 in de zolderkerk gehangen.

In 1670 is de hele serie met priester Petrus Parmentier meeverhuisd naar een huiskerk aan de Oudezijds Achterburgwal. Ruim driehonderd jaar later werd duidelijk dat de schilderijen in de Augustinuskerk in Amsterdam-Noord hingen. Onderzoek wees uit dat de passieserie speciaal voor de zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is gemaakt. Dit maakt de serie tot authentieke collectie uit de vroegste periode van de huiskerk. De Augustinuskerk is twee jaar geleden gesloten en sindsdien heeft Museum Ons’ Lieve Heer op Solder passieserie in bruikleen.

‘De Doornenkoning’ is in 2013 gerestaureerd en sindsdien permanent tentoongesteld. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is verheugd dat de passieserie nu weer in zijn geheel kan worden getoond. De andere doeken zullen de komende jaren gerestaureerd worden.
 

Events