CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Groeningemuseum acquires painting by Joseph Denis Odevaere (1775-1830)

The Groeningemuseum recently acquired a painting by the neo-classical painter Joseph Denis Odevaere (1775 – 1830). The museum bought the artwork at an auction in New York earlier this year. It also received a group portrait by François-Joseph Navez (1787 – 1869) on loan. Both paintings are now on view in Bruges.

For more information about the neoclassicist drawings in the collection of the Groeningemuseum, please see the article: Bruges Artists Abroad, published in CODART’s eZine (summer 2014).

From the press release of the Groeningemuseum (in Dutch), 26 May 2015

Het schilderij van Odevaere (1775 – 1830) stelt een levensgrote naakte Narcissus-figuur voor die zichzelf bewondert in de weerspiegeling van het water. De voorstelling is gebaseerd op de ‘Metamorfosen’ van Ovidius, één van de belangrijkste en populairste mythologische werken uit de Latijnse literatuur. Het verhaal vertelt de metamorfose van Narcissus, een beeldschone jonge jager die – nadat hij verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld – uiteindelijk stierf en veranderde in een gele bloem, de narcis. Odevaere’s figuur beantwoordt aan het neoclassicistisch schoonheidsideaal. Het doek was één van de vijf werken die hij in 1820 tentoonstelde op het Salon van Gent. Toen het schilderij begin 2015 in New York geveild werd, greep het Groeningemuseum onmiddellijk haar kans om haar belangrijke collectie neoclassicisme te versterken.

In diezelfde zaal hangt vanaf nu ook een meesterwerk van Navez (1787 – 1869), de belangrijkste neoclassicist in België. Het gaat om een bruikleen. Het doek is een groepsportret van Théodore Joseph Jonet en zijn twee dochters. Waarschijnlijk liet de opdrachtgever dit werk maken net vóór het huwelijk van zijn oudste dochter Juliette met de geneesheer Joseph Emile Lequime. Dit schilderij vormt een knap ensemble met de overige portretten van de Brugse neoclassicististen van het Groeningemuseum.