CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Marieke van Schijndel appointed as new general director of Museum Catharijneconvent in Utrecht

Museum Catherijneconvent has appointed Marieke van Schijndel as its new general director. She will be in charge with the business side of the museum. After the summer, the museum will start searching for a second director for the museological aspects of the directorate.

From the museum’s press release

De Raad van Toezicht van Museum Catharijneconvent heeft Marieke van Schijndel benoemd tot algemeen directeur

Museum Catharijneconvent beheert en presenteert het Nederlands christelijk erfgoed. Marieke van Schijndel: “Dit doen we omdat onze samenleving geworteld is in christelijke tradities, waarden en normen. Goed weten waar je vandaan komt is essentieel om te bepalen waar je naar toe wilt. Doordat wij de invloed van christelijke tradities en uitingen op de Nederlandse samenleving inzichtelijk maken, krijgen onze bezoekers niet alleen meer begrip voor hun huidige leefwereld, maar voelen zij zich er ook nadrukkelijker bij betrokken.”

Tot februari van dit jaar was Marieke van Schijndel (1975) adjunct-directeur van de Mondriaan Stichting. In februari is zij in dienst getreden als directeur bedrijfsvoering van Museum Catharijneconvent. Sinds 1 mei bekleedt zij de functie van waarnemend algemeen directeur. Als algemeen (zakelijk) directeur is Marieke van Schijndel verantwoordelijk voor de strategie en bedrijfsmatige kant van het museum. Zij zal samen met een nieuw aan te stellen inhoudelijk directeur de tweehoofdige directie van het museum gaan vormen. Na de zomer zal de procedure gestart worden voor de vervulling van de functie van de inhoudelijk directeur.

Museum Catharijneconvent beheert de belangrijkste collectie christelijk erfgoed van Nederland en wil een rol spelen in het publieke debat over de toekomst van dit erfgoed. Hierin staan het heden en verleden van het christendom in Nederland centraal. Het museum is gevestigd in een klooster uit de Middeleeuwen in het centrum van Utrecht, op loopafstand van de Dom.