CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Taco Dibbits appointed head of paintings department at Rijksmuseum

Taco Dibbits (1968) is benoemd tot hoofd van de afdeling schilderijen van het Rijksmuseum Amsterdam. Hij volgt daarmee dr. Jan Piet Filedt Kok op. Dibbits is sinds 2002 werkzaam in het Rijksmuseum als conservator 17de eeuwse schilderijen en was onder meer nauw betrokken bij de duurste aankoop ooit van het Rijksmuseum, Jan Steens Burgemeester van Delft (11,9 miljoen euro). Daarvoor was Dibbits directeur Old Master Paintings bij Christies in Londen.

Taco Dibbits studeerde Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de University of Cambridge. Na zijn studie was hij enige tijd werkzaam bij het Rijksprentenkabinet, het Nederlands Instituut in Florence en was hij fellow in het Gettymuseum, Los Angeles.

Als hoofd schilderijen van het Rijksmuseum zal Dibbits zich de komende tijd vooral richten op de inhoudelijke plannen en de nieuwe presentatie van kunst en geschiedenis voor Het Nieuwe Rijksmuseum. Tevens zal hij zich inzetten voor de wetenschappelijke bestandscatalogus van de 17de eeuwse Hollandse schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum, waar een team van onderzoekers sinds drie jaar aan werkt en waarvan het eerste deel nog in 2005 zal verschijnen.

Jan Piet Filedt Kok zal tot zijn pensionering in mei 2008 de functie van hoofdconservator vroege Nederlandse schilderijen vervullen en de bestandscatalogus vroege Nederlandse schilderkunst (kunstenaars geboren voor 1500) voltooien. Tevens zal hij zich in dit kader bezighouden met een aantal projecten op het gebied van de vroege Nederlandse schilderkunst en de atelierpraktijken, waaronder de afronding van het boek over Cornelis Engebrechtsz dat hij samen met Walter Gibson schrijft. Ook blijft hij betrokken bij de voltooiing van het eerste deel van de bestandscatalogus 17de eeuwse Hollandse schilderijen (kunstenaars geboren voor 1600).