CODART, Dutch and Flemish art in museums worldwide

Tapestry Cartoon and Spranger Drawing Acquired by Rijksmuseum

The Rijksmuseum announced the recent acquisition of a tapestry cartoon of about 1545 of Scipio Africanus at Carthage. The cartoon was made in Brussels or Northern Italy. It also bought at auction a drawing by Barthelomeus Spranger (1546-1611) that served as preparation for an engraving by Jan Muller depicting Hercules being led to the Temple of Fame by Wisdom (Minerva) and Virtue. Both are on exhibition in the New Acquisitions Gallery until 14 August.

Nieuwe aanwinsten Rijks tonen kunst in progress

Het Rijksmuseum presenteert op woensdag 13 juni twee nieuwe aanwinsten, die beide de wordingsgeschiedenis van een kunstwerk laten zien. Het karton Uit ca. 1545 stamt een zeer groot karton dat door wevers werd gebruikt tijdens het weven van een wandtapijt.

In 2004 verwierf het Rijksmuseum dit tapijtkarton dat, teruggevonden op een zolder, na restauratie nu wordt getoond in de Aanwinstenzaal van de Philipsvleugel. Omdat een wever onmogelijk de ingewikkelde voorstelling op het tapijt uit zijn hoofd kon weven, werd een geschilderde tekening, even groot als het te weven wandtapijt zelf, onder het tapijt gelegd. Tapijtkartons werden meestal ‘opgebruikt’ en daarom is het zeer uitzonderlijk dat het Rijksmuseum dit karton kon verwerven, met steun van de Jaffé-Pierson Stichting en de Vereniging Rembrandt. Het karton toont de landing van Scipio Africanus bij Carthago en komt uit Brussel of Noord-Italië.

Op een veiling werd onlangs door het Rijksmuseum een tekening ontdekt en aangekocht van de kunstenaar Barthelomeus Spranger (1546-1611). Spranger, één van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn tijd en woonachtig in Praag, werkte lange tijd samen met de Amsterdamse graveur Jan Muller (1571-1628). In het Rijksmuseum wordt een groep bladen bewaard afkomstig uit de ateliernalatenschap van Muller, waaronder veel proefdrukken: afdrukken van gravures in verschillende stadia van voltooiing. Tot de interessantste voorbeelden behoren de proefdrukken van de gravure van Muller naar Sprangers ‘Hercules door Wijsheid (Minerva) en Deugd geleid naar de tempel van de roem’.

De nu gepresenteerde tekening van Spranger ligt aan deze gravure ten grondslag. Te zien in de Philipsvleugel Van 13 juni tot en met 14 augustus zijn het tapijtkarton en de tekening van Barthelomeus Spranger te zien in de aanwinstenzaal van de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.